Opublikowany przez: Mela134
Autor zdjęcia/źródło: placek z truskawkami@flikr.com/Joel Bez
Zacznijmy od placków i tart. Czerwiec to idealna pora na truskawkowe szaleństwa. Truskawki możemy połączyć z kremem lub orzeźwiającą galaretką, a spód ciasta możemy zrobić na przykład serowy.
1. Na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je rękami do czasu aż będzie jednolite. Kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek o grubości 3mm i wyklejamy nim formę do tarty.
3. Tartę pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
4. Na kruchy placek wylewamy masę zmiksowaną z serka, jogurtu, mąki, cukrów, jajek i aromatu.
5. Wkładamy ciasto ponownie na 30 minut do piekarnika.
6. Przygotowujemy galaretkę i po upieczeniu tarty połową zalewamy ciasto.
7. Układamy truskawki i na wierzch wylewamy łyżką pozostałą część galaretki tak, aby polać każdą truskawkę galaretką.
8. Gotową tartę wkładamy do lodówki
300 g mąki
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i pokrojone w kostkę zimne masło.
2. Wszystko ucieramy do momentu aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i zagniatamy rękami i formujemy kulę.
3. Ciasto przekładamy papierem do pieczenia, spłaszczamy i chowamy do lodówki na 30 min.
4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli za mocno się klei, możemy wałkować przez papier do pieczenia.
5. Przekładamy do formy na tartę i odcinamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
6. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki.
7. Wykładamy go na spód ciasta.
8. Na wierzchu układamy truskawki.
9. Tartę przechowujemy w lodówce.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.